homeofhope

Kijk binnen
bij Home of Hope

Een kinderdorp met 100 inwoners en hun verzorgers: dat kost nogal wat moeite. Naast de zorg en faciliteiten voor de kinderen biedt Home of Hope hulp aan kinderen en volwassenen die in de omgeving wonen. Lees hier meer over het dagelijks leven in het kinderdorp.

Dagelijks leven

alfy-en-Sharmini-dagelijkse-leiding

Home of Hope staat onder leiding van Alfy en Sharmini Perera. Dit echtpaar heeft sinds de oprichting in 2001 de dagelijkse leiding van het kinderdorp. Alfy en Sharmini zijn de vader- en moederfiguur voor alle kinderen.

Alfy is Singalees en Sharmini is Tamil. Er zijn nog altijd problemen tussen beide bevolkingsgroepen, dus zij geven met hun huwelijk het goede voorbeeld. Alfy en Sharmini geven samen leiding aan ca. 30 personeelsleden: huismoeders, keukenpersoneel, chauffeurs, medisch personeel en landbouw- en administratieve medewerkers. Alfy zorgt voor het onderhoud van de gebouwen en het land en doet hij de grote inkopen. Sharmini traint de huismoeders en ze zorgt met hart en ziel voor het geestelijk en lichamelijk welzijn van “haar” kinderen. Ze regelt alles wat met de scholing van de kinderen samenhangt en ze coördineert de keuken en de kleding van de kids. Het leven van Alfy en Sharmini staat voor de volle 100 procent in het teken van de kinderen van Home of Hope.

Bij Home of Hope zijn zeven verschillende woonhuizen (dorms). De kinderen wonen in groepjes van ca. twaalf onder begeleiding van een huismoeder (matron) in een eigen dorm. Ze slapen met twee, maximaal vier, op één kamer. In deze slaapkamer hebben de kinderen hun eigen bed en kast, waarin ze hun kleren en spulletjes kunnen opbergen. Ze leren van jongs af aan verschillende huishoudelijke taken zoals afwassen, vegen, water halen, bedden opmaken, strijken, wassen en tuintjes bijhouden. Op deze manier fungeren ze per groep zoveel mogelijk als een gezin.

Bij Home of Hope is veel tijd voor sport en spel. De kinderen kunnen, als hun huiswerk af is, naar hartenlust buiten spelen. Het kinderdorp heeft een groot sportveld en een fijne speeltuin. In het weekend zijn er diverse activiteiten, maar er is ook tijd om te relaxen. De kinderen kijken vaak een film in hun dorm. Ze mogen ook vrij zwemmen in het therapiezwembad. Op zondag is er een zondagsschool en in de avond een kerkdienst in het auditorium. Ook worden er sport- en speldagen georganiseerd.

Het auditorium vervult een hele belangrijke rol in het kinderdorp. Met een groot podium en meer dan 100 zitplaatsen is dit de plek waar bijeenkomsten worden gehouden, optredens worden gegeven, muziek wordt gemaakt en feest wordt gevierd.

Onze zelfvoorzienende

keuken

Voor de maaltijden bij Home of Hope worden grote hoeveelheden rijst, kokosnoten, groenten en vruchten gebruikt. Om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn, heeft Alfy een plantage aangelegd met honderden kokosnoten- en bananenbomen. Hij heeft mangobomen geplant en groenten worden in toenemende mate zelf verbouwd. Gezien de gestegen voedselprijzen van de laatste jaren, levert dit een echte kostenbesparing op. Bovendien wordt alles wat niet door Home of Hope verbruikt wordt, lokaal verkocht. Deze inkomsten kan Home of Hope goed gebruiken.

man op een palmboom

Het eten wordt centraal bereid door een kok in de grote keuken van Home of Hope. Het gaat om 3 maaltijden per dag voor ca. 130 personen: een hele klus! De keuken is begin 2020 verbouwd om aan de eisen van de Sri Lankaanse overheid te kunnen voldoen. De voorraadkamer is beveiligd tegen ratten en ander ongedierte, de houtstookplaatsen zijn naar buiten verplaatst zodat de kok meer frisse lucht heeft en er is een insectenvrije ruimte gemaakt waar de groenten en het vlees gesneden kunnen worden. Als het eten klaar is, komen 2 kinderen van elke dorm de schalen ophalen. De kinderen eten gezellig met hun dorm en doen hun eigen afwas.

Educatie en ontwikkeling

De kinderen van Home of Hope gaan naar 5 verschillende reguliere scholen in de omgeving. Ze worden vervoerd met de bus die Home of Hope speciaal daarvoor heeft aangeschaft. Het schoolgeld, de schooluniformen, boeken, schriften en andere materialen: Sharmini zorgt ervoor dat alles piekfijn in orde is. En ze is persoonlijk aanwezig bij de 10-minuten gesprekjes van àl haar 100 kinderen!

Ofwel: het nieuwe HoH online study centre. Ook in Sri Lanka is het van groot belang om vaardigheden te ontwikkelen waar een veranderende arbeidsmarkt om vraagt. Goede computervaardigheid is cruciaal. 10 Jaar geleden heeft Home of Hope een computercentrum opgezet waar onze kinderen en ook de mensen uit de omgeving, hun basisdiploma computervaardigheid kunnen halen. 

Eind 2020 is dit centrum aan een upgrade toe. De computersystemen waren 10 jaar geleden al tweedehands en we willen ze graag vervangen. Bovendien willen we de infrastructuur aanpassen, zodat de kinderen ook hun weg leren te vinden op internet. Het nieuwe studiecentrum zal geschikt moeten zijn om huiswerk te maken en om online te studeren. De kosten van het nieuwe online study centre zullen 12.000 Euro bedragen. Wil je bijdragen aan de transformatie? Klik dan hier.

Home of Hope heeft sinds eind 2019 een special school voor ca. 50 kinderen met een lichamelijke of geestelijke beperking. De kinderen van Home of Hope gaan zoveel mogelijk naar reguliere scholen in de omgeving, maar dat is niet voor alle kids weggelegd. 

Drie kinderen hebben een zodanige achterstand dat zij alleen naar een school met aangepast onderwijs toe kunnen. Dit onderwijs staat in Sri Lanka nog in de kinderschoenen. Daarom is bij Home of Hope een school opgericht voor deze kinderen met special needs

Behalve de 3 kinderen van Home of Hope wordt de school bezocht door patiëntjes van het Rehabilitation Centre. De school krijgt veel begeleiding vanuit Nederland, waar met hulp van een van onze donateurs gewerkt wordt aan een special needs lesprogramma. Sinds medio 2020 beschikt de school over haar eigen gebouw, dat met een prachtige donatie van één van onze Nederlandse sponsoren is neergezet.

De verzameling boeken van de bibliotheek van Home of Hope is in de loop der jaren behoorlijk gegroeid. Mede dankzij gulle donaties hebben we leesboeken, studieboeken en prentenboeken kunnen aanschaffen. De kinderen hebben een keuze uit verschillende talen: onze boeken zijn in het Engels, Singalees en Tamil. De bibliotheek is belangrijk voor de ontwikkeling en voor de studie van de kinderen. Ze gaan er met hun dorm naar toe en kunnen zich er terugtrekken om lekker rustig te lezen: een leuk uitje!

Rehabilitatie centrum

In 2009 werd op het terrein van Home of Hope een medisch centrum opgericht. Alfy en Sharmini wilden de situatie van kinderen in hun omgeving verbeteren.

Kinderen met een handicap worden vaak uit schaamte en onwetendheid weggehouden van de buitenwereld. Revalidatiecentrum HoH, onder leiding van José van Nunspeet uit Zeewolde, is er voor kinderen met een lichamelijke of verstandelijke beperking en betrekt de ouders van de kinderen actief bij de zorg.

De ouders leren thuis eenvoudige oefeningen te doen. kunnen doen met hun kind. Er gaat een wereld voor hen open en ze ervaren dat hun kind volwaardig lid is van de samenleving. Momenteel behandelt het medisch centrum meer dan 400 kinderen die in het Home of Hope-gebied wonen.

Ze krijgen fysiotherapie, psychomotorische therapie (PMT), logopedie en hydrotherapie in hun eigen therapiebad. Het 2e gebouw is bedoeld voor kinderen met een autistische stoornis. Hier wordt therapie en logopedie gegeven en is er een snoezelruimte. Er is ook een hardloopschool aan vastgemaakt. Er zijn nauwelijks andere plaatsen in Sri Lanka waar autistische kinderen professionele ondersteuning kunnen krijgen.

Revalidatie HOH werkt op het gebied van PMT, logopedie en bewegingstechniek samen met stagiaires van verschillende hogescholen in Nederland.

Revalidatiecentrum HOH is een onafhankelijke ANBI Stichting. Voor meer informatie ga naar: www.rehabilitationcentrehoh.nl

Een dag op Home of Hope